CarBlog.sk logo

CarBlog.sk

Renault logo

Renault Trafic - plnohodnotný rodinný voz?

Úvod 

V dnešnom svete motorizmu kraľuje trend SUV. Tento typ vozidla vyrábajú automobilky čoraz viac a to najmä kvôli jeho všestrannosti. 

Tento trend nasleduje aj značka Renault s novými modelmi Arkana, Austral a Espace. Máme tu ale aj také vozidlo, ktoré je ešte priestrannejšie, praktickejšie a cenovo veľmi podobné už spomínaným predošlým modelom – Renault Trafic SpaceClass. 

Exteriérový dizajn

Dizajn nového Traficu pôsobí elegantne a príťažlivo, za čo môže aj farba nami testovaného vozidla, ktorá nesie názov “sivá Comete.” Na elegantnosti Traficu pridáva aj chrómovaná čelná maska, ktorú dotvárajú led svetlomety s ikonyckým svetelným podpisom v tvare písmana C. Na Traficu pasažieri ocenia najmä to, že budú mať k dispozícii tónované sklá, ktoré im spríjemnia cestu najmä v lete, no zároveň poslúžia aj na ochranu vašich osobných vecí. Keď sa pozrieme na obutie Traficu, nájdeme tam nové leštené disky kolies, ktorým by však za nás pristál aj väčší rozmer. 

Renault Trafic L1 SpaceClass

Interiérový dizajn, komfort a multimédiá

Interiér Traficu je jednoduchý no zákazníka neurazí. Naše testované vozidlo malo ako doplnkovú výbavu kožené čalúnenie interiéru za 3200€, ktoré vozidlu pridávalo na komforte ale aj elegantnosti. Volant sa držal príjemne a funkcie na ňom sa ovládali jednoducho a intuitívne. Sedačky boli príiejmne komfortné a posed za volantom sa rovnal takpovediac “dodávkarskej klasike.” Sedadlá vodiča a spolujazdca boli vyhrievané avšak opäť za príplatok (200€), čo by mal byť podľa nás už v dnešnej dobe štandard. 

Keď sa presunieme do druhej rady, nájdeme v nej 3 sedadlá, každé s vlastnou opierkou na ruky pre zabepečenie dostatočného komfortu na dlhšiu cestu. Sedadlá sa dajú posúvať, sklápať a podľa potreby aj odnímať. Každý z cestujúcich má navyše k dispozícii led svetlo a nájdeme v nej aj  2 USB konektory. Tretí rad sedadiel prináša ďalšie tri polohovateľné a posuvné miesta z čoho nám vyplýva celková kapacita vozidla na sedenie = 8. 

Komfort

S Traficom sa aj napriek jeho veľkosti parkuje jednoducho a to najmä vďaka jeho asistentom, ktoré nájdeme v doplnkovej výbave (predné, zadné a bočné parkovacie senzory + parkovacia kamera). Za príplatok vás Trafic udrží v strehu s jeho systémom varovania pred opustením jazdného pruhu a taktiež vám odsleduje mŕtvy uhol. 

Multimédiá 

S multimediálnym systémom Easy Link a jeho 8 palcovým displejom so zabudovanou navigáciou spolu za 590€ sa určite nestratíte. Navigácia funguje bez problémov a display je rovnako plynulý a intuitívny nakoľko v ňom veľa možností nenájdete. Rovnako dobre fungoval aj CarPlay, ktorého jediná nevýhoda bola absencia bezdrôtového pripojenia = musíte použit USB port.

Renault Trafic L1 SpaceClass

Motorizácia

Srdcom Traficu je dvojlitrový dieslový turbo motor s označením dCi 170 EDC, ktorý je spriahnutý so 6 stupňovou automatickou prevodovkou s možnosťou manuálneho radenia. Motor ide veľmi hladko, radenie je inteligentné ale počas jazdy na diaľnici nám chýbal siedmy stupeň. Kapacita nádrže má 80 litrov čo je na tento typ vozidla adekvátne množstvo.

Čo sa týka spotreby, musíme povedať, že nás príjemne prekvapila. Na 1 nádrž sme najazdili až 1100km, teda spotreba bola 6,9l/100km. Počas týchto 1100km sme s Traficom jazdili kombináciu mesto/okreska/diaľnica.

Renault Trafic L1 SpaceClass

Záverečné zhodnotenie

Je pravda, že Renault Trafic nie je žiadnou prevratnou novinkou, no aj napriek tomu si získal naše srdcia. Cestovanie bolo v Traficu veľmi príjemné a pohodlné aj napriek tomu, že mňa ako člena carblogu pri dlhších cestách zvykne bolieť chrbát, v Traficu tomu tak nebolo. Taktiež nás príjemne prekvapila spotreba, ktorá bola ešte nižšia ako uvádza samotný Renault. 

Naše záverečné zhodnotenie je teda také, že toto vozidlo dokáže byť plnohodnotným rodinným spoločníkom či už na dlhé alebo kratšie cesty, najmä vďaka jeho veľkej úložnej kapacite, možnosti výberu sedadiel a najmä 8 miestam na sedenie.

Adam z CarBlogu

Dátum uverejnenia 26. 2. 2024

Zdieľaj tento článok:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

#Cesta k úspechu

Máte záujem s nami spolupracovať? Neváhajte a kontaktujte nás.

Odošlite nám správu v prípade akýchkoľvek otázok alebo ohľadne spolupráce.
Zvyčajne odpovieme do ďalšieho pracovného dňa.

© 2024 CarBlog.sk Všetky práva vyhradené.