CarBlog.sk logo

CarBlog.sk

Úvod

Populárny mestský crossover BMW X2 prešiel veľkými zmenami. Od svojich začiatkov v roku 2017 sa predalo cez 390 000 kusov. Nová generácia X2 prišla koncom minulého roka a musíme uznať, že sa fakt podarila. Po novom má športovú, kupé karosériu a zapadá do modelovej rodinky s označením X. BMW si zaslúži pochvalu za to, že svojim zákazníkom dáva na výber. X2 nie je výnimka a v konfigurátore je dostupný diesel, benzín, plug-in hybrid, ale aj čisto elektrické prevedenie.

Na dobré sa ľahko zvyká

Mali sme možnosť jazdiť elektrickú verziu, teda iX2 xDrive30 v M packete. Ten spoznáte najmä vďaka športovému prednému a zadnému nárazníku, veľkým 19” alebo 20” kolesám, aj keď my sme mali obuté zimné 18tky. V interiéri M packet ponúka športový volant, kožené sedačky a prístrojovú dosku Luxury. Ďalším balíčkom, ktorým disponuje testovaný model je Balík Innovation. Ten zahŕňa množstvo technologických vychytávok a podsvietenú mriežku chladiča. Musím pochváliť konfiguráciu v testovanom vozidle. Vďaka bielo-sivým koženým sedadlám a panoráme na streche prevládala v interiéri veľmi pozitívna a pokojná atmosféra. Masážna funkcia v sedadlách, príplatkový audiosystém Harman Kardon a hudba podľa vašej chuti dokáže ponúknuť komfort, na ktorý sa ľahko zvyká. Pred vodičom sa nachádza dvojica displejov s veľkosťou 12.3” a 14.9” s najnovšou generáciou iDrive 9. Cestujúci vzadu budú cestovať taktiež pohodlne v prípade, ak nie sú vyšší jak 190cm. Tým, že máme skosenú karosériu, aj napriek výrezom v strope je výška 190cm hranica komfortného cestovania. Kufor má objem 525 litrov, čo je viac ako ponúka iX1, ale vďaka tvaru je v iX1 praktickejší. Žiaľ vpredu pod kapotou sa nenachádza žiadny úložný priestor.

Motorizácie a jazdné vlastnosti

Ako som už spomenul, každý zákazník si príde na svoje. Ak máte v pláne využívať X2ku na dlhé trasy, v ponuke je diesel. Do mesta si môže zákazník navoliť elektrický pohon alebo benzín. Pre fanúšikov dynamiky a športovej jazdy je v ponuke M35i s výkonom 221 kW a 400 Nm. krútiaceho momentu. Nami testovaný model disponuje dvoma elektromotormi a batériou s kapacitou 64,4 kWh. Nechýba pohonom xDrive a výkon 230 kW je fajn. Dojazd v našom prípade s dvoma elektromotormi je 430km. V slabšej verzii, s jedným elektromotorom a identickým akumulátorom, je dojazd o niečo vyšší na úrovni 450km. Treba však pripomenúť, že tieto údaje sú na papieri. Realita, ako býva zvykom, je mierne nižšia. Podvozok je tuhší, ako to je od inžinierov z Mníchova zvykom. V našom prípade to vynahradili 18” disky na vysokých gumách, ktoré hltali nerovnosti na cestách. Napriek elektrickému pohonu, je to stále BMW, ktoré dokáže ponúknuť dynamiku a aj emócie. Športový režim, tuhšie riadenie, ostrejší plynový pedál a instantný výkon so zvukovým prejavom od Hansa Zimmera dokážu vyvolať príjemné pocity z jazdy. 

Spotreba a nabíjanie

 Výrobca udáva kombinovanú spotrebu medzi 16,3 až 17,7 kWh. V praxi viete jazdiť bez problémov do 20 kWh na 100 km. To znamená, že na jedno nabitie je možné prejsť mierne cez 400 kilometrov. Maximálny nabíjací výkon je 130 KW, vďaka ktorému, z 10 na 80 percent sa dobije elektrická X2 za 29 minút.

To najdôležitejšie

 Nová štýlová X2 sa so spaľovacím benzínovým motorom začína od 43 860€. V prípade, že máte záujem o elektriku, pripravte si minimálne 55 360€. Príplatkových možností je tu mnoho. Určite odporúčam zvážiť balík Innovation za 4031€. Vďaka adaptívnym LED svetlometom bude cesta jasná aj v noci a o ticho na palube sa postarajú akustické sklá. Asistent parkovania vám pomôže zaparkovať a poteší aj komfortný vstup a štartovanie a mnoho ďalšieho. Naša X2, ktorú sme testovali mala množstvo príplatkovej výbavy. Tomu zodpovedá aj výsledná cena 71 383€.

Marek z CarBlogu

Dátum uverejnenia 24. 3. 2024

Zdieľaj tento článok:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

#Cesta k úspechu

Máte záujem s nami spolupracovať? Neváhajte a kontaktujte nás.

Odošlite nám správu v prípade akýchkoľvek otázok alebo ohľadne spolupráce.
Zvyčajne odpovieme do ďalšieho pracovného dňa.

© 2024 CarBlog.sk Všetky práva vyhradené.